Aankeuringsdag van de Whippet Club op 25 september 2011 in Lelystad

De Whippet Club heeft nieuwe regels opgesteld waar honden aan moeten voldoen voor er met ze gefokt wordt. Dit is een voorwaarde om puppybemiddeling te kunnen krijgen. Om fokkers de gelegenheid te geven om aan drie van die regels te voldoen had de Whippet Club een speciale dag georganiseerd waarop je de honden kon laten keuren, kon laten meten en ze konden een werktest afleggen.

Ik had Jennah, Nana en Kiki ingeschreven voor de werktest en Nana en Kiki voor het meten. Turo en zijn vriend Bandhu waren ook aanwezig met baasjes Richard en Isarina. Uit nieuwsgierigheid lieten we Turo ook meten. Natuurlijk onofficieel omdat Turo nog niet uitgegroeid is. Op precies 6 maanden was hij 47 cm. Laten we hopen dat hij daarmee nog genoeg ruimte heeft om uit te groeien en binnen de maat te blijven. Nana was onder de 47 cm en Kiki was ver onder de 47 cm. Daar waren we wel heel tevreden mee want mama Jennah is 49 1/2 en door de nogal kleine Play A While Karhu te gebruiken is toch mooi de hoogte naar beneden gegaan.Nana werktestNana

Later op de dag werd de werktest afgenomen. De honden moesten toch een behoorlijk stuk achter de nephaas aan rennen. Als de hond niet voldoende belangstelling voor het nephaas had was de hond vanzelfsprekend niet geslaagd voor de test.

Persoonlijk zie ik het nut niet in van zo’n test want het bewijst helemaal niet dat een Whippet zijn oorspronkelijk jachtinstinct nog heeft behouden. Eigenaren van Whippets die graag willen gaan coursen met de hond maken een puppy al enthousiast op het haas maar je kunt een hond net zo goed enthousiast maken op een frisbee of een bal of op wat dan ook. Maar ook gaan een heleboel honden achter een nephaas aan en dat hoeven helemaal geen Windhonden te zijn. Wij hebben het zelfs eens op een Clubdag met Markiesjes gedaan en die deden het ook bijna allemaal.

Sommige honden zien het nut er niet van in om achter een nephaas aan te gaan want ze kennen het hele gebeuren niet en zien het als een oninteressant spelletje. Maar ook zijn er honden die het maar vreemd vinden en een beetje eng en ook zijn er honden die zo aan de baas gebonden zijn dat ze die niet uit het zicht willen verliezen. Maar als je een hond hier al vroeg op traint zullen deze probleempjes zich natuurlijk niet zo gauw voordoen want dan is de hele situatie bekend.KikiKiki geslaagd voor de test2e poging voor Jennah

Ik heb zelf helemaal geen zin om naar de coursingtrainingen te gaan om mijn honden bekend te maken met coursing omdat ik het niet leuk genoeg vind maar ik heb ook geen zin om mijn honden te leren om meer opgewonden te zijn voor wat dan ook.

In het normale dagelijkse leven lopen mijn honden elke dag los en kunnen rennen en hun energie kwijtraken en ook fiets ik met ze. Al mijn honden zijn geinteresseerd in konijnen en hazen en gaan er achter aan en vangen ze ook. En daarna worden ze smakelijk opgegeten als ze de kans krijgen. Dus aan jachtinstinct geen gebrek. Als eigenaar en fokker weet je dat het bij een Whippet hoort maar ik vind eerlijk gezegd niet dat je het moet stimuleren en ik vind ook dat als een hond niet los kan lopen doordat het een fanatieke jager is, hij of zij slechter af is dan een hond met een wat gematigder jachtinstinct.

Ik zelf zal dus nooit op fanatiek jachtinstinct selecteren bij het fokken omdat ik vind dat we in een maatschappij leven waarin het vangen en doden van dieren eigenlijk ongewenst is. Dat kun je aan den lijve ondervinden als je een bekeuring krijgt als je Whippet met een konijntje in zijn bek loopt net als de boswachter de hoek om komt of als een hond plat gereden wordt omdat er simpelweg te weinig ruimte is om kilometers achter wild aan te rennen.

En we zullen nooit meer terug keren naar een situatie waarin je je eigen “vlees” moet vangen en groentes, fruit en noten moet plukken. Die tijden liggen al heel verder achter ons. Dus ook wat dat betreft is een fel jachtinstinct niet meer nodig!!

Om het wel of niet krijgen van puppybemiddeling te verbinden aan het slagen voor een dergelijke werktest en aan het laten meten van je honden (waar verder ook helemaal niets mee gedaan wordt) vind ik dus tamelijk zinloos.

Regels zijn goed maar dan zou ik pleiten voor meer (en verder gaande) regels op het gebied van gezondheid, inteelt en lijnteelt en gedrag. Regels die echt iets bijdragen aan het welzijn en voortbestaan van het ras.Goede start

Maar goed, Kiki slaagde met vlag en wimpel voor de test want zij volgde het haas constant, tot het eind, Nana vroeg zich op een bepaald moment wel af of het allemaal wel goed ging en kwam even terug maar omdat ze toch voldoende blijk gaf van interesse in het haas was ze toch geslaagd maar Jennah vond het even interessant maar verloor haar interesse daarna helemaal. Dat zie ik ook als ik met haar aan het spelen ben. Even vind ze het leuk maar dan wil ze weer haar eigen ding doen. Bij haar tweede poging ging ze goed van start maar ging daarna demonstratief, heerlijk liggen rollen in het gras. Ze was dus gezakt als een baksteen;-))(Je zou hier zeggen dat het helemaal goed gaat komen met Jennah haar coursing talent)

We hadden al met al een reuze gezellige dag met mooi weer en leuke gesprekken. En ik keerde huiswaarts met 2 certificaten maar daar zullen de konijnen niet wakker van liggen ;-))